Harry Gras

Mijn naam is Harry Gras. Ik heb 40 jaar ervaring in de (Openbare) Geestelijke Gezondheidszorg. Ik ben sociaalpsychiatrische verpleegkundige en systeemtherapeut.

Naast alle trainingen die ik geef in gesprekstechnieken, geef ik zowel individuele therapie, relatie- als gezinstherapie. 

Op mijn website staat een overzicht van alle trainingen die ik aanbied.

 www.harrygras.nl

"Therapie is een proces van verandering. Er dient allereerst een click te zijn met de ander, en het is van belang dat je een positieve vertrouwensrelatie ervaart. Ik ga uit van het gegeven dat mensen competente wezens zijn." (Gras, H.)


Algemene uitgangspunten in therapie
Therapie is een proces van verandering. Een proces dat je aangaat in een relatie met een therapeut. Het is daarbij belangrijk dat je een positieve vertrouwensrelatie ervaart met je therapeut en dat er een goede click is. In dit verandering proces leer je naar je zelf kijken of bewust te worden van onbewuste gevoelens of traumapijn, die je functioneren (kan) beïnvloeden. In de therapie wordt ervan uit gegaan dat jouw lichaam, jouw psychologie en de sociale interacties elkaar steeds beïnvloeden. Er wordt stil gestaan bij de taal van het lichaam, dus: hoe jouw lichaam reageert op stress en spanning.

Therapie moet leerzaam zijn; wat betekent dat je de moeilijk zaken niet uit de weg gaat en dat er ook plezier en ontspanning in therapie ervaren kan worden. In de therapie wordt uitgegaan van competentie en kracht, en dat elk mens deugt. De levenskrachten die ieder mens bezit, zoals: humor om te kunnen genieten en te ontspannen, agressie om goed te positioneren en je wensen kenbaar te maken en de seksuele energie om liefde en verbondenheid te ervaren, worden aangesproken. Het is belangrijk dat je je vrij en verbonden voelt met je zelf en de belangrijke anderen om je heen.

Individuele therapie
Wanneer je problemen ervaart met jezelf over hoe je omgaat met problemen in het leven, dan kun je individuele therapie aanvragen. In de therapie wordt er samen met jou gekeken hoe je geleerd hebt om met problemen om te gaan en of deze manier nog effectief is. Wanneer je klachten krijgt van psychische of psychiatrische aard, kan je samen met de therapeut uit zoeken hoe deze klachten in je leven ontstaan zijn en hoe je daar mee om kan gaan.

Er volgt eerst een intake. Na de intake wordt er samen met jou concreet gekeken naar 'hoe je in het hier en nu verandering kunt aan brengen in je manier van denken, doen en ervaren.' Er wordt op verschillende manier uitleg en inzicht gegeven over de problematiek. De therapie is eclectisch wat betekent dat er vanuit verschillende soorten therapie hulp wordt geboden. 
De soorten therapie die gebruikt worden zijn onder anderen: directieve gedragstherapie, cognitieve therapie, oplossing gericht werken, systeemtherapie, bio energetica en trauma therapie. Wanneer er een medicamenteuze therapie geïndiceerd lijkt zijn, wordt er een verwijzing naar de huisarts of psychiater gedaan.

Relatie therapie
Mensen die problemen ervaren in de relatie met hun partner, kunnen zich aanmelden voor relatietherapie. Relatietherapie is een vorm van psychotherapie dat zich richt op de interactie en communicatie tussen partners. Het wordt ook wel systeemtherapie genoemd.

Alle mensen komen uit een kerngezin. Hopelijk was dat een gezin waarin je als kind met liefde en veiligheid kon opgroeien en je hebt kunnen ontwikkelen tot een zelfverzekerde, zelfstandige volwassene. Dit geldt helaas niet voor iedereen. In de relatietherapie wordt stil gestaan of ervaringen uit het gezin van herkomst, een negatief effect hebben gehad op de persoonlijkheidsontwikkeling en nog van betekenis zijn in de partnerrelatie.

In de partnerrelatie is het belangrijk dat je allebei werkt aan de intimiteit in de relatie. Het is belangrijk dat je leert delen welke gevoelens en gedachten je hebt, en dat je ook open staat voor wat je partner belangrijk vindt. Dit is vaak het start punt waarbij we al een groei tussen mensen zien ontstaan. Op deze manier leer je direct jezelf beter kennen en de ander.

Er zijn veel oorzaken waardoor de partnerrelatie verstoord kan raken. Het kan zijn dat je moeilijk om kan gaan met de verschillen in de relatie. Het kan zijn dat er bijzondere gebeurtenissen - life-events - in de relatie hebben plaats gevonden, zoals: ziekte, werkloosheid, vreemdgaan of geweld. Dit kan veel spanning, stress en verwijdering geven in de relatie. Spanningen in de relatie  hebben vaak direct zijn invloed op de liefde en de seksualiteit. Ieder mens heeft een eigen manier om met stress om te gaan. De één trekt zich terug als die zich aangevallen voelt, de ander gaat in de aanval. In de relatietherapie wordt hier bij stil gestaan. De ene overlevingsstrategie triggert soms de ander om een tegen reactie te geven, die kan leiden tot een spiraal van conflicten en verwijdering

Gezinstherapie
Gezinstherapie is een vorm van psychotherapie dat zich richt op het positioneren van ouders in hun rol als opvoeder ten opzichte van hun kinderen, en op het goede verloop van de ontwikkeling van kinderen naar volwassenheid. Gezinstherapie wordt ook systeemtherapie genoemd.

In de tijd van nu zijn meer gebroken gezinnen, samen gestelde gezinnen of ander relatievormen waar kinderen in op groeien. Dit vraagt nog een extra inzet van de ouders. Er zijn bepaalde wetmatigheden die soms overgeslagen worden, bijvoorbeeld het betrekken van de kinderen bij de introductie van een nieuwe partner en ouder in een gezin na een scheiding. Dit kan heftige problemen geven als dit niet goed verloopt.

Ouderschap vraagt een voortdurend afstemmen op elkaar en aanpassen aan de ontwikkeling van de kinderen. In de hectiek van het leven van vaak jonge gezinnen, maakt dat de afstemming niet altijd goed verloopt. 'Hoe ga je als ouders om met verschil van inzicht in de opvoeding?'

Kinderen zijn zuiver in voelen en reactief. In de complexe interactie tussen ouders en kinderen is het niet altijd duidelijk wie nu waarop reageert. Soms kunnen onverwerkte pijnpunten een destructieve invloed hebben op de onderlinge relaties. In de gezinstherapie wordt hier inzicht ingegeven. 

Het is belangrijk dat je als ouder een steunende ouder wordt, wanneer je kinderen in de puberteit terecht komen.  Dat kan om veel verschillende redenen niet goed verlopen. De gezinstherapie kan dan helpend zijn om als ouder in een onvoorwaardelijke steunende context te komen.

Ga naar mijn website

>