Het is waar; ruim twintig procent van de jongere -of zelfs meer- kampt met angsten. In ieder geval twintig procent van deze jongeren, kunnen hiermee worden gediagnosticeerd. Hiermee spreken we van een epidemie; dit gaat namelijk over één op de vijf jongeren. Dit is volgens de meest recente studies die hierover gaan. Er bestaan in de tijd van nu ook veel meer ontwikkelingsstoornissen, zoals ADHD en ASS. Evenals mensen die te maken hebben met depressies, angsten en verslavingen. Het aantal zelfmoorden neemt ook toe. Met deze feiten is het zó hard nodig dat er meer kennis wordt gedeeld over dit onderwerp. Ik neem jou in deze tekst alvast een stukje mee in de informatie over trauma. 

Wie zich in dit onderwerp verdiept en bijvoorbeeld heeft gekeken naar de ‘Wishdom of Trauma’ van Gabor Maté, weet ondertussen hoe heftige gebeurtenissen die men meemaakt in het leven, opgeslagen kunnen worden als trauma in het lichaam. Trauma is dus de reactie die jouw lichaam hierop geeft en niet de gebeurtenis zelf. Het is ons systeem die reageert. Een biologische reactie in eerste instantie. 

Wat er feitelijk gebeurd, aldus Gabor Maté, is dat het kind of de volwassenen, disconnect met zichzelf op het moment dat de gebeurtenis niet kan worden gedeeld met de ander. Zeker wanneer het een kind betreft. Het kind heeft maar beperkte mogelijkheden om om te kunnen gaan met een heftige gebeurtenis. Hij of zij moet het doen met hetgeen wat er is. Emoties kunnen niet worden toegelaten en gedeeld, kunnen er dus niet zijn, en vervolgens ook niet worden losgelaten. Het slaat zich op in het lichaam als vastgezette energie. Daar begint het trauma. Vervolgens worden emoties zo diep weggestopt en onderdrukt, waardoor bijvoorbeeld -in een later stadium- een depressie of angsten kunnen ontstaan. Dit zijn maar twee voorbeelden van de vele kwetsbaarheden die er kunnen ontstaan. 

Wanneer jij je realiseert dat deze heftige gebeurtenis of gebeurtenissen verwerkt kunnen worden en jij niet het trauma zelf bent, kan je dit gaan behandelen door middel van traumatherapie. Er zijn verschillende methodieken en technieken die ingezet kunnen worden, waardoor jij weer jouw authentieke zelf wordt. Je kan jouw zelfhelend vermogen aanspreken en / of je laten begeleiden door een coach in dit proces, ongeacht of deze emoties al heel lang opgeslagen zitten in jouw lichaam en/of hoe oud je bent. Ben je bewust dat jij jezelf en de ander na heling weer kan vertrouwen, omdat jouw biologische systeem weer in balans is.

Over de schrijver

Geen beschrijvingE

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Maak een afspraak!

Hebben we je interesse gewekt? Neem gerust contact met ons op.

>